USA invasion i 1989
PDF Udskriv Email

Washingtons bombefly slog til igen. December 1989 blev et stort spansk boligkvarter i Panama City udslettet, 15.000 mennesker stod uden bolig. Optælling efter flere dages kampe imod panamastyrker resulterede ifølge den officielle optælling omkring 500 døde, hvilket den amerikanske og den nye amerikansk-installerede Panama-regering indrømmede; andre kilder, men ligeså gode kilder, insisterede på, at tusinder var døde og omkring 3.000 sårede.

Spørgsmål fra journalist: "Var det virkelig værd at sende folk i døden for dette? For at få fat i Noriega?"

George Bush: "Ethvert menneskeliv er kostbart, og alligevel er jeg nødt til at svare ja, det har været det værd."

Manuel Noriega havde været en amerikansk allieret og informant i årevis, inden han havde opbrugt sin nytteværdi. Men at få fat i ham var ikke det eneste motiv for angrebet. Bush ønskede at sende et klart budskab til Nicaraguas befolkning, som havde et valg på dagsordenen inden for to måneder, om at dette kunne blive deres skæbne, hvis de genvalgte sandinisten. Bush ønskede også at demonstrere lidt militære muskler for over for kongressen at illustrere behovet for en stor kampklar styrke selv efter den meget nylige opløsning af sovjet-truslen. Den officielle forklaring på den amerikanske fordrivelse var Noriegas narkohandel, som Washington havde kendt til i årevis og overhovedet ikke havde været bekymret om.

 

Af William Blum

William Blum er forfatter af Killing Hope: US Military and CIA Interventions Since World War II.


 

USA's invasion af Panama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Operation Just Cause. Rangers fra Charlie Company, 3. battalion, 75. Ranger gør klar til at indtage La Comandancia i El Chorrillo nabolaget i Panama City, December 1989.

Dato 20. december 1989 - 31. januar 1990

Ledere:  Manuel Noriega.   Maxwell R. Thurman og George H. W. Bush

Styrke: 16,000+ 27,684+

Tab

Panama: 205 dræbe, 23 sårede, 200-4.000 panamanske civile dræbt

USA:  23 dræbt, 325 sårede, 1 amerikansk civil dræbt.

 

USA's invasion af Panama 20. december 1989, også kaldt Operation Just Cause, var et vellykket forsøg på at styrte landets leder, hærchefen Manuel Noriega. Noriega blev hærchef og Panamas egentlige leder i 1984. Oppositionskandidaten Guillermo Endara vandt valget i maj 1989, men Noriega annullerede det. Det resulterede i, at USA invaderede Panama. Noriega blev taget til fange og udleveret til USA. Endara blev indsat som præsident. USA trak sine styrker ud af Panama 31. januar 1990.