Panama City – pirater og etniske minoriteter
PDF Udskriv Email

Siden Sydamerika blev indtaget af europæerne med Francisco Pizarro i spidsen, har Panama været et af verdens knudepunkter. Jagten på ædle metaller gik ind i 1500-tallet, hvor de guldhungrende spaniere huggede sig gennem Panamas regnskove til Stillehavet, og senere erobrede Inkariget i Peru. I dag er Panama et multietnisk samfund, hvor kulturer mødes og hovedstaden er en velfungerende kontrastfyldt metropol.

At spadsere ad Panama Citys gågade Avenida Central er som at indskrive sig til et studie i antropologi. Gaden har sit eget helt særegne udtryk og vidner i den grad om byens status som knudepunkt. Et sandt tag-selv-bord af folkeslag med vidt forskellig herkomst. Latinamerikansk kultur blander sig med nordamerikansk i skøn forening. Til tider kan det føles som om hele Amerika er samlet her i komprimeret tilstand.

 

 

Sømænd og tiggerkoner

Sømænd i uniformer forsvinder i mængden sammen med gamle tiggerkoner med indfaldne kinder. Et farverigt indslag i menneskemylderet er etniske kvinder i traditionelle dragter med perler og smykker fra San Blas øerne på den caribiske side af Panama. Disse Kuna og Guaymí kvinder ses overalt i hovedstaden, når de kommer ind fra øerne for at sælge deres kunsthåndværk eller eksotiske frugter på markedet. Deres dragt-traditionerne er et enestående eksempel på de håndværksmæssige færdigheder, som disse etniske minoriteter besidder. Deres ægtemænd klæder sig derimod i vestligt tøj.

Længere nede af gaden møder man det sorte Caribien – negerne med dreadlocks i smuk harmoni med jøder med grålige slangekrøller under de sorte fløjlskalotter. Forretningsfolk med attachémapper og dyre biler danner en sælsom symfoni med duften af indisk røgelse, Mac Donalds og Burger King. Sproget er lige så tit engelsk som spansk på gaden i Panama. Hele verden mødes i en sand farve, –lyd og duftorgie der pirrer alle sanser. Kulissen er byen der både rummer det moderne Latinamerika anno 2008, og klassisk kolonitid med overdådig arkitektur og farverig befolkning. Panama er ét stort sammensurium af nyt og gammelt, smukt og grimt, og fængslende på sin helt egen facon.

 

Et religiøst gobelintæppe

Panama byder også den besøgende på ægte overflod af religiøsitet og huser flere af de store verdensreligioner. Hinduismen er smukt repræsenteret med et velholdt tempel udenfor byen på en bakketop, ikke langt fra et tempel fra den specielle Bahaí-religion. En flok indiske kvinder ankommer til templet, mens jeg besøger stedet. Smilende og meget feminine kvinder i skønne farverige sarier med guldbroderier, og det kraftige sorte hår samlet i tykke fletninger. Senere kan jeg i gadebilledet få øje på tildækkede muslimske kvinder i burkaer. Panama er ét stort broget religiøst gobelintæppe. Der er plads og rum til alle, religionerne lever side om side i fred og fordragelighed, hvilket giver stedet dets spektakulære etniske og religiøse mangfoldighed.

Panama er et af de dyre lande i Mellemamerika pga. den tætte relation til USA, som i dag har stor indflydelse på landet. Dens geografiske placering danner også forbindelsesleddet mellem Syd– og Nordamerika på godt og ondt. Man kan fornemme at nærmeste nabo er Colombia, hvor narkotikahandel og andre lyssky aktiviteter mellem landene foregår. Man mærker som turist ikke så meget til det, men man skal være opmærksom, når man færdes i Panama City.

 

Den første spanske bosættelse

Det tætteste landet kommer på et levn af den tidlige historie er ruinkomplekset La Vieja, der ligger i den østlige udkant af Panama City og næsten kan betragtes som byens historiske vugge. Dette er i høj grad stedet hvor fortiden møder det moderne nutidssamfund. Ruinen, der er ganske velbevaret, og i dag støttet under Unesco ligger med direkte udsigt til Stillehavet. La Vieja er den første spanske bosættelse på Stillehavskysten i Panama, og stammer fra omkring år 1500. Den gamle katedral ligger i den ene ende sammen med et lille marked. I modsat retning ligger et museum med fund fra udgravningen, og en model af byen som den formodentlig har set ud.

En perlerække af moderne betonskyskrabere pryder horisonten bag de ældgamle ruinmure i skarp kontrast. Den nyere del af Panama City ligger ud mod havnepromenaden. En strømlinet og arkitekttegnet skyskraberverden af beton og glas i hightech.

 

Klassisk kolonistil

Casco Antiguo er den smukke gamle del af Panama City, der med sine ujævne brostensgader og yderst elegante og velholdte kolonibygninger bærer tydeligt præg af den originale spanske historie. Her er kælet for detaljerne og området er nænsomt og smagfuldt renoveret af bl.a. Unesco, der med FN-midler sørger for bevarelse af verdens kulturarv. Det gamle Teatro Nacional ligger smukt ud til vandet, omkranset af svajende palmetræer og en blid brise fra Stillehavet. Bygningen frembringer straks indre billeder af 1920’ernes skuespillere og tunge vinrøde fløjlstæpper med guldkvaster foran scenen. Lukker man øjnene kan man næsten se det hele for sig.

Den gamle bydel er også stedet for små listige caféer, alle nydeligt renoveret og indrettet i de gamle huse. Indenfor kan man nyde sit måltid på nystrøgne duge og med friske blomster i vaserne. Man kan også vælge at sidde udendørs og fornemme atmosfæren, der næsten minder om en sidegade i Paris.

Den pragtfulde kirke Iglesia de San José er også et besøg værd. Trækplastret er et meget rustikt og overdådigt guldalter, der tilbage i 1500 tallet under et piratangreb blev sikret mod røveri ved at blive malet sort. Hensat til en sørøverfilm, kan man gå rundt derinde og mærker suset fra en forlængst svunden tid. Ånden fornemmes endnu fra dengang, der var rigtige pirater til som hærgede rundt på verdenshavene.

 

Lidt at spise

Den gamle bydel satser især på udenlandske turister i form af små hyggelige restauranter med kvalitetsmåltider og god vin. Her vil man finde et meget internationalt menukort med især mexicansk, sydamerikansk og også europæisk cuisine i form af græsk og italiensk. Søger man efter traditionel mad fra Panama er udvalget stort, billigt og varieret. Retter som specielle Empanadas og tortilla de maíz er populære i Panama, men især ”alt godt fra havet” er en delikatesse med Stillehavet som nærmeste nabo. Caribisk madtradition blander sig også i det panamanske køkken med lækre retter tilberedt med frisk kokosmælk eller kokosbrød som tilbehør.

 

Af Anette Lillevang Kristiansen