Søns mor til Che: ”Pas på han er kommunist!”
PDF Udskriv Email

Dronningen får en orden i Panama

Da Ernesto Che Guevarra var på en af sine nok så berømte rejser gennem Latinamerika, og længe inden han blev revolutionshelt i Cuba, kom han også forbi Panama-City. Her mødte han Romulo Escobar Betancourt, da 24 år, som venligt invitere ham til at sove i sit hus, da den næsten jævnaldrende Ernesto virkede noget forkommen. Romulos mor tog sig også godt af Ernesto og sørgede for at han fik noget at spise hver dag. Hver morgen inden morgenmaden trak hun Ernesto til side og hviskede til ham: ”Hør mig, pas på min søn, han er kommunist”.

Romulo Escobar Betancourt blev senere rektor for universitetet i Panama-City, minister og toppolitiker. Han var gennem ti år en af Omar Torrijos (militærleder og præsident fra 1968 to 1981) nærmeste rådgivere og han var chef-forhandleren mellem Panama og USA om tilbagegivelsen af landets territorium, der hvor Panama-kanalen og diverse militærbaser lå. Aftalen blev underskrevet i 1977.

Samme Romulo var Omar Torrijos udsendte forhandler den 8. juli 1979 mellem den hemmelige sandinistiske ledelse i Costa Rica før diktatoren Somoza flygtede ud af Nicaragua til Miami og den sandinistiske revolution sejrede den 19. juli 1979.

Omar Torrijos kendte godt Somoza. Somoza havde tidligere været på besøg i Panama og havde med stolthed overrakt Torrijos en liste over kommunister i Panama. Torrijos svarede: ”Er det alt hvad du har? Den liste har jeg allerede fået af CIA.” De blev aldrig venner. Øverst på listen stod Romulo Escobar Betancourt.

Da Romulo fulgte Ernesto til bustationen en tidlig morgen i november 1953 bemærkede han, at byen var vældig pyntet op. Samme dag skulle Dronning Elisabeth den Anden af England komme på besøg. Som nykronet dronning var det hendes store verdensomsejling. Romulo Escobar Betancourt fik samme dag som han tog afsked med Ernesto set dronningen ”live”. Det samme gjorde Hans Seider, den danske søfyrbøder, der sammen med sin nicaraguanske kone, Mercedes, havde et hotel i byen, hvor de serverede og vartede op for Dronningen.

Romulo Escobar Betancourt døde i 1995, Dronningen dør nok aldrig – og det gør Che heller ikke.

phr

Romulo Escobar Betancourt giver interview og forhandler med J. F. Kennedy.