Klima og geografi
PDF Udskriv Email

Panama har tropisk klima med kun små årstidsvariationer. Alle måneder har over 25 °C i gnsn., og det meste af året giver passaten store nedbørsmængder; i gnsn. 3300 mm og mest på den caribiske side af bjergene. På Stillehavssiden er der tørtid fra januar til april. Det fugtig-varme klima skaber forudsætning for en tæt regnskov, som dækker ca. halvdelen af landet. På kystsletterne er der savanne.

Panama er et land der i høj grad er præget af sine kyster - i nord mod Caribien og i syd mod Stillehavet. En bjergkæde der når en betydelig højde deler landet i 2 ret skarpt afgrænsede områder: en bred zone dækket af regnskov ud mod Caribien og en smallere skovklædt i området ud mod Stillehavet. Besejlingen af Panamakanalen og de handelsmæssige og financielle aktiviteter der er knyttet til den er omdrejningspunkt for landets økonomi. Endvidere dyrkes en række tropiske landbrugsvarer, og der udvindes kobber fra lejerne i Cerro Colorado. Forureningen af luften og vandet i de bymæssige områder er betydelig, og det gælder også Panama bugten der årligt tager imod 40 millioner tons spildevand.

Panama kendetegnes ligeledes af bjergkæder, der løber øst-vest. I vest er bjergene vulkanske, en fortsættelse af Cordillererne. Højest er vulkanen Baru (3475 m) nær grænsen til Costa Rica. Plateauerne mellem bjergkæderne er frugtbare. Flere steder er kystlavlandet mod Det Caribiske Hav og Stillehavet ret smalt og gennemskåret af talrige floder og vandløb.

 

Fra Den Store Danske