Turisme
Bocas del Toro og byen David
PDF Udskriv Email

Jeg kom til Bocas Del Toro med fly fra San José og dumpede lige lukt ned i det lokale karneval og en by af fyldte hoteller med priser til op til 49 USD pr nat.

Dagen efter tog jeg på tur til Dolphin Bay – delfin bugten. Vi så tre delfiner i bugten denne morgen.

Næste sted var en lille ø, hvor vi måtte snorkle. Jeg fik en snorkletur, men der var nu ikke så meget at se på. Mest brækkede koraller, mindre fisk og enkelte søpølser, men ok hyggeligt og dejligt varmt vand. Under frokosten var der en der fodrede fisk, så det vrimlede med fisk i store stimer, bl.a. hornfisk. Efter frokost blev vi sejlet til en anden ø med en utrolig smuk strand, hvidt sand og palmer ud til Det Caribiske Hav. Bocas Del Toro består af en masse små øer med mangrovesumpe ind imellem.

Læs mere…
 
Panama kanalen – midt i verdens søfartshistorie
PDF Udskriv Email

De fleste forbinder nok Panama med Panama kanalen, en af verdens mest kendte og brugte smutveje for skibstrafikken. Når man kommer ind i Panama City fra nord kan man skimte første sluse. Ind mod byen kører man over den smukke bro Puente de las Américas, der går over havneindsejlingen. Man har en storslået udsigt over havet, containerhavnen og Miraflores slusen, der danner starten på kanalen.

De fleste turister vælger en kort tur hvor der sejles gennem en del af kanalen, mens andre bliver transporteret til den første sluse, hvor publikum kan iagttage skibene fra et udsigtspunkt. Kun én gang om måneden kan turister opleve en transit gennem hele kanalen. Turen tager en hel dag, men selve gennemsejlingen tager ca. 8 timer. Man køres til havnen om morgenen, nærmere betegnet til Flamingo Pier 18, en af de mere eksklusive lystbådehavne i Panama City. Det fornemmer man snart ved et nærmere kig på bådene der ligger fortøjet der. Her er yachter i millionklassen, fortrinsvis fra nabolande. Den morgen, jeg skal med på turen ligger der f.eks. en båd fra Caiman øerne i Caribien. Sådanne steder er med til at gøre Panama til et meget kontrastfyldt land. En besynderlig bolsjedåse af eksklusiv luksus og fattigdom. I centrum tigger folk om mad og i havnen ligger både i milliondollarklassen.

Læs mere…
 
Panama-jernbanen
PDF Udskriv Email

Panama-jernbanen (Panama Canal Railway Company) er en jernbanestrækning, der forbinder Atlanterhavskysten med Stillehavskysten gennem Panama iCentralamerika. Banen strækker sig over 77 km på Panamatangen, fra Colón til Panama City (over Gatún, Bujio, Barbacoas, Matachin og Summit).

Ved sin åbning i 1855 var banen kendt som den inter-oceaniske jernbane, den blev senere beskrevet som verdens første transkontinentale jernbane.

Læs mere…
 
Et besøg i Kuna Land
PDF Udskriv Email

San Blas er det spanske navn for Kuna Yala, en autonom region i Panama. Det er kunaindianernes hjem. Det er et unikt samfund, der på mange måder stadig lever som for 500 år siden. Selvfølgelig dukker moderne livsstil og hjælpemidler op hist og her, men samfundet prøver at beskytte deres gamle kulturelle værdier.

Kuna indianernes forfædre levede oprindeligt i Darién bjergene. Da spanierne ankom til Panama talte de mellem 500.000 og 750.000 mennesker. I dag er der kun 55.000 tilbage og de er nu bosat primært langs den caribiske kyst i det område der hedder San Blas eller Kuna Yala. Grunden til at de flyttede ud mod vandet, skyldes til dels pres fra spanierne og flugten fra malaria.

Fastlandets floder forsyner indianerne med frisk vand, områderne omkring floderne dyrkers med afgrøder såsom ananas, majs og avocado. De går på jagt i de store skove, men det er på de små palme øer at de har valgt at bygge deres landsbyer.

Læs mere…
 
Panama City – pirater og etniske minoriteter
PDF Udskriv Email

Siden Sydamerika blev indtaget af europæerne med Francisco Pizarro i spidsen, har Panama været et af verdens knudepunkter. Jagten på ædle metaller gik ind i 1500-tallet, hvor de guldhungrende spaniere huggede sig gennem Panamas regnskove til Stillehavet, og senere erobrede Inkariget i Peru. I dag er Panama et multietnisk samfund, hvor kulturer mødes og hovedstaden er en velfungerende kontrastfyldt metropol.

At spadsere ad Panama Citys gågade Avenida Central er som at indskrive sig til et studie i antropologi. Gaden har sit eget helt særegne udtryk og vidner i den grad om byens status som knudepunkt. Et sandt tag-selv-bord af folkeslag med vidt forskellig herkomst. Latinamerikansk kultur blander sig med nordamerikansk i skøn forening. Til tider kan det føles som om hele Amerika er samlet her i komprimeret tilstand.

Læs mere…
 
Panama hat
PDF Udskriv Email

A Panama hat (sometimes informally among hat enthusiasts, just a Panama - see Isthmus of Panama) is a traditional brimmed hat of Ecuadorian origin that is made from the plaited leaves of the toquilla straw plant (Carludovica palmata). Straw hats woven in Ecuador, like many other 19th and early 20th century South American goods, were shipped first to the Isthmus of Panama before sailing for their destinations in Asia, the rest of the Americas and Europe. For some products, the name reflects their point of international sale rather than their place of domestic origin; hence "Panama hats".

The 49ers picked up these hats in Panama, and when President Theodore Roosevelt visited the Panama Canal construction, he wore such a hat, which increased its popularity. They're also known as a Jipijapa, named for a town in Ecuador. The Oxford English Dictionary cites a use of the term as early as 1834.

Læs mere…
 
Krydstogt igennem Panama kanalen det ultimative krydstogt
PDF Udskriv Email

At sejle på et kæmpe skib igennem den smalle kanal har givet rigtig mange krydstogtgæster kuldegysninger.

Spændingen stiger ombord når de store krydstogtskibe stille og roligt glider igennem Panama kanalen. En storslået oplevelse.

Krydstogterne igennem Panama kanalen giver også mulighed for at sejle hele vejen fra USA's østkyst til vestkyst (eller omvendt).

Uden tvivl en af de helt store oplevelser.

Læs mere…
 
Danske konsulater i Panama
PDF Udskriv Email

Danske kontaktoplysninger i Panama.

(Tlf. selvvalg: 00-507)

Panama, Ambassade, (Bor i Managua)

Læs mere…