Politik og historie
Ny Panama kanal med større skibe og større problemer
PDF Udskriv Email

Med knap to års forsinkelse åbnede Panamakanalens tredje sæt sluser. Udvidelsen giver plads til meget større skibe og større godsmængder, men trues samtidig af vandmangel, mistanker om dårligt betonarbejde og enorme erstatningskrav fra entreprenørkonsortiet, der har udført byggeriet.

Læs artiklen af Ulrik Andersen i Ingeniøren 26. jun 2016.

 
En Nicaragua-kanal skal bekæmpe fattigdommen
PDF Udskriv Email

Den 14. Juni 2013 underskrev Nicaraguas præsident, Daniel Ortega, en koncessionsaftale med det Hong Kong-baserede, private firma HKND Group. Aftalen giver Nicaragua Canal Development Investment Co. eneret til indenfor de næste 50 år at bygge og drive en kanal mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Koncessionen vil kunne forlænges med yderligere 50 år og vil betyde en gradvis og komplet overdragelse af projektet til staten Nicaragua. Udviklingsprojektet indebærer ikke blot bygningen af en 200 km kanal til skibsfart, men også bygning af havne, lufthavn, olieføringsledninger, udvikling af landtransport, handelszoner og meget andet.

Læs mere…
 
Politiske partier
PDF Udskriv Email

Partido Revolucionario Democrático (Demokratiske revolutionære Parti, PRD) grundlagt af Omar Torrijos; Partido Liberal Republicano (Liberal Republikanske Parti); Partido Laborista (Arbejderpartiet); Partido Solidaridad (Solidaritetspartiet); Partido Demócrata Cristiano (Kristelige Demokrater); Partido Liberal Auténtico (Autentiske Liberale Parti); Movimiento Liberal Republicano Nacionalista (Den nationalistiske republikanske liberale Bevægelse).

Læs mere…
 
Panamas historie - grundigt fortalt
PDF Udskriv Email

På den panamanske landtange udvikledes chibcha civilisationen. Den var en af de store kulturer i Amerika. Samfundet var skarpt lagdelt, det havde en udviklet arkitektur og udviklede avancerede guldsmedearbejder og videnskabelig erkendelse indenfor en række discipliner.

I 1508 besluttede den spanske krone at indlede erobringen af det såkaldte «faste land» fra Mellemamerika til Venezuela. Den spanske conquistador, Diego de Nicuesa fik til opgave at kolonisere det såkaldte Castilla del Oro - det nuværende Panama og Costa Rica. Men erobringen slog fejl. I 1513 blev Vasco Nuñez de Balboa sendt afsted for at finde det formodede Sydhav. Det 25. september nåede han frem til oceanet, der blev døbt Stillehavet.

Læs mere…
 
At gjennemskjære Panamanæsset gaar for langsomt
PDF Udskriv Email

 

Aspinwall (Colon) og Panama.

 

Aarsberetning dateret 22de og 31te Januar 1883.

De forenede rigers konsuler – Norge og Sverige.

 

Panama er Hovedstaden og den vigtigste By i Fristaten Panama, der

udgjør en Del af Republiken "Columbias forenede Stater". De Stater, som

danne denne Republik, ere Antioquia, Bolivar, Boyaca, Cauca, Cundinamarca,

Magdalena, Panama, Santander og Tolima. Republikens hele Folkemængde

opgik i 1876 til 3 000 000.

Læs mere…
 
Francis Drakes flåde fundet ud for Panama
PDF Udskriv Email

To 400 år gamle skibsvrag kan måske lede forskerne frem til det sidste hvilested for søhelten Francis Drake.

De to vrag viser tegn på at være blevet brændt. Det stemmer overens med beretningen om Drakes sidste dage. Dykkere har fundet to skibsvrag, som de håber vil kunne føre til de jordiske rester af Francis Drake, en af Englands største søhelte. Vragene ligger ud for Portobelo i nutidens Panama. Undersøgelser tyder på, at de meget vel kan være resterne af skibene Elizabeth og Delight, som Drake brugte under sin sidste rejse til Den Nye Verden i slutningen af 1500-tallet.

Læs mere…
 
Plan Puebla Panama
PDF Udskriv Email

To motorveje tværs igennem Mexico, skattefrie zoner hvor uden- og indenlandske investorer vil skabe 90.000 arbejdspladser. Udbygning af havne og lufthavne, en ny kanal til afløsning af Panama-kanalen samt tre kæmpe vandkraftværker i Lacandona-junglen. Den mexicanske regerings talsmand kan simpelthen ikke forstå hvorfor EZLN er modstandere af planen.

Der sidder en mand bag et skrivebord på et kontor i ét af Mexico Citys mest fashionable kvarterer. Det er sidst på en stegende hed eftermiddag, men klimaanlægget og de tonede glas i kontorets vinduer tillader ikke solen at genere. Mandens navn er Florencio Salazar, regeringens koordinator for "Plan Puebla-Panama", en gigantisk udviklingsplan for den sydlige del af Mexico som bl.a. omfatter delstaten Chiapas.

Læs mere…
 
USA invasion i 1989
PDF Udskriv Email

Washingtons bombefly slog til igen. December 1989 blev et stort spansk boligkvarter i Panama City udslettet, 15.000 mennesker stod uden bolig. Optælling efter flere dages kampe imod panamastyrker resulterede ifølge den officielle optælling omkring 500 døde, hvilket den amerikanske og den nye amerikansk-installerede Panama-regering indrømmede; andre kilder, men ligeså gode kilder, insisterede på, at tusinder var døde og omkring 3.000 sårede.

Spørgsmål fra journalist: "Var det virkelig værd at sende folk i døden for dette? For at få fat i Noriega?"

George Bush: "Ethvert menneskeliv er kostbart, og alligevel er jeg nødt til at svare ja, det har været det værd."

Læs mere…
 
Flere artikler...