Kultur
Søns mor til Che: ”Pas på han er kommunist!”
PDF Udskriv Email

Dronningen får en orden i Panama

Da Ernesto Che Guevarra var på en af sine nok så berømte rejser gennem Latinamerika, og længe inden han blev revolutionshelt i Cuba, kom han også forbi Panama-City. Her mødte han Romulo Escobar Betancourt, da 24 år, som venligt invitere ham til at sove i sit hus, da den næsten jævnaldrende Ernesto virkede noget forkommen. Romulos mor tog sig også godt af Ernesto og sørgede for at han fik noget at spise hver dag. Hver morgen inden morgenmaden trak hun Ernesto til side og hviskede til ham: ”Hør mig, pas på min søn, han er kommunist”.

Læs mere…
 
Uddannelse
PDF Udskriv Email

Uddannelsessystemet er i 1990'erne præget af kontraster mellem fattig og rig, by og land. Med under 10% analfabeter (1995) er Panama dog en af de stater i Centralamerika, der har haft størst held med at komme analfabetismen til livs.

Skolegangen er offentlig og gratis. Den 11-årige skolepligt for 6-15-årige opfyldes i den seksårige grundskole, der følges af alle, samt i den ligeledes seksårige sekundærskole, der gennemføres af 68% (1995). Landets tre universiteter ligger i hovedstaden.

Den Store Danske

 
Skrædderen fra Panama
PDF Udskriv Email

Bog af John le Carré

”Den engelske skrædder Harry Pendel i Panama City er i en økonomisk klemme. Han har brugt sin kones arv på en risikobetonet investering, der ser ud til at betyde hans ellers blomstrende forretnings endeligt. En dag opsøges den velformulerede og noget servile skrædder af en yngre britisk gentleman, hvis interesse for habitter viser sig at være et påskud for at hverve den informationsmættede eksilbrite som spion for moderlandet.

Læs mere…
 
Panamas oprindelige folk har fået papir på deres jord
PDF Udskriv Email

Hvis du tror, at bistand ikke nytter, så læs her …

En historisk sejr. Sådan betegnes lov 411, som Panamas parlament vedtog den 3. december sidste år. Vedtagelsen af loven betyder nemlig, at landets oprindelige folk anerkendes som de retmæssige ejere af den jord, de bor og lever på. En kamp, Danida har været med til at støtte siden 1998.

Efter Brasilien er Panama det land i Latinamerika, som har den skæveste indkomstfordeling – både hvad angår forskelle mellem de forskellige regioner og forskelle mellem etniske grupper. Og som i de øvrige latinamerikanske lande er det ikke til den oprindelige befolknings fordel. Hele 98 pct. af Panamas 300.000 indianere lever ifølge UNPF (United Nations Populations Fund) for under to dollar om dagen. Et tal, der står i stærk kontrast til resten af Panamas befolkning, som med en årlig gennemsnitsindtægt på mere end 4.600 dollar pr. indbygger hører til den mere velhavende del af Mellemamerika.

Læs mere…
 
Sejr for oprindelige folk efter 10 års kamp
PDF Udskriv Email

Så længe har det taget emberá-indianerne at få ejendomsret til den jord, de bor på - efter planen får de overrakt deres skøde i midten af september 2012, skriver den danske samarbejdspartner, NGOen "Verdens Skove", i sit nyhedsbrev fredag.

En rejse af floden Rio Moque gennem Panamas tætte regnskov fører ind til landsbyen Moque. Her bor fløjtespilleren Emiliano sammen med sin familie. Her er deres hjem - her har emberá-indianerne boet, så længe nogen kan huske.

Læs mere…
 
Sprog
PDF Udskriv Email

Officielt sprog er spansk. Desuden tales kreol-engelsk af over 10% af befolkningen. Otte indianske sprog er bevaret, bl.a. guaymí (ca. 130.000, 1990) og kuna (ca. 60.000, 2000). Kinesisk benyttes af et lille etnisk mindretal.

 
Panama og religioner
PDF Udskriv Email

Katolikker (80%); protestanter (10%); muslimer (5%); baha`i (1%); jøder (0,3%); andre (3,7%). Stat og kirke er adskilt. Hos indianerne findes ofte blandingsformer af kristendom og oprindelig religion.

 
Helligdage
PDF Udskriv Email

Nytårsdag, 1. januar

Dia de los Tres Reyes Magos, 6. januar

Martyrernes dag, 9. januar

Dia de los Maestros, 11. marts

Læs mere…